Meimaand

Ieder jaar verzorgt de Broederschap van Onze Lieve Vrouw tijdens de meimaand de vieringen. In het jaar daaraan voorafgaand worden het hoofdthema en de subthema’s door haar voorbereid in samenspraak met de plebaan (pastoor) van de Sint Janskathedraal.

Deze meimaandvieringen vinden plaats in de weekenden: elke zaterdagmiddag om 12.30 uur en op zon- en (katholieke) feestdagen (om 7.00 uur, 8.30 uur, 10.00 uur en 11.45 uur).

Bijna alle vieringen worden mede vorm gegeven door de aanwezige gildes van de kring Maasland van de Noord-Brabantse Schuttersgilden (zie ook  http://www.schuttersgilden.nl/maasland/maasland.html ).

Ook koren uit Stad en Meierij, Bommelerwaard en Langstraat (streken rondom de stad ‘s-Hertogenbosch) verlenen in groten getale hun medewerking.

Op Moederdag, de tweede zondag van de meimaand, is er na de vierde H. Mis van 11.45 uur rond 13.00 uur aansluitend de bidtocht door de stad. Het miraculeuze beeld van de Zoete Moeder wordt dan volgens middeleeuwse traditie in processie over de 14e eeuwse beeweg door de Broederschap gedragen.

De Beeweg (bedevaartsweg/processieweg) loopt door vele straten van Den Bosch waar langs bewoners van vele huizen naar Bossche mariale traditie blauw-witte vlaggen uit hebben gestoken. Een bedevaartsweg die ook wordt gekenmerkt door veel Mariabeelden die naast deze vlaggen ook met wit-gele chrysanten versierd zijn.