Meimaand

Ieder jaar verzorgt de Broederschap van Onze Lieve Vrouw allereerst tijdens de meimaand de vieringen.

Meimaandvieringen vinden plaats in de weekeinden: elke zaterdagmiddag om 12.30 uur en op zon- en (katholieke) feestdagen (om 7.00 uur, 8.30 uur, 10.00 uur en 11.45 uur). De opening van de meimaand is ’s avonds op 30 april.

Brabantse gildes van de Kring Maasland van de Noord-Brabantse Schuttersgilden verzorgen voorts de gilde-eer met trommels, vlaggen en vaandels. Dit geschiedt vanuit hun historische traditie : voor God, Koning en Vaderland. Meer informatie over hen, staat op de volgende website: (http://www.schuttersgilden.nl/maasland/maasland.html )

Daarnaast verlenen koren uit Stad en Meierij, Bommelerwaard en Langstraat (streken rondom de stad ‘s-Hertogenbosch) in groten getale hun medewerking. Zij zingen tijdens de vieringen liturgisch passende liederen. Het lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch hoort daar uiteraard ook bij.

Op Moederdag vindt rond 13.00 uur bovendien de bidtocht door de stad plaats. De Broederschap draagt dan de Zoete Moeder volgens middeleeuwse traditie in processie over de  2 kilometer lange 14e eeuwse beeweg (bedevaartsweg/processieweg).

De Beeweg loopt door vele centrumstraten van de stad. Langs deze weg, maar de laatste jaren ook veel daarbuiten (!) steken bewoners in mei naar Bossche mariale traditie blauw-witte vlaggen uit. De Mariabeelden langs de bedevaartsweg zijn dan versierd met wit-gele chrysanten.