Op de achtergrond pelgrims lopend rond 6.30 uur door de Bossche Broek op weg naar de eerste mis in de Sint Jan om 7.00 uur zondagsmorgens.

Bid veur ons lieve Vrouwke, avé Maria"

zong de Brabantse zangeres Lya de Haas al ooit. En ze geeft in dat prachtige Brabantse lied een sfeer mee vanuit dat eigene Brabantse, dat ook op deze website van de broederschap aandacht en erkenning verdient.

Het is de erkenning aan al die Brabanders die, ieder op hun eigen manier "'op Bosch'beevaart gingen" .. naar Ons Lieve Vrouwke van Den Bosch.... of elders in Brabant (bijvoorbeeld Handel) of van buiten onze provincie. Zoals vanuit de Bommelerwaard in Gelderland!

Deze website zou de verering van de Zoete Lieve Vrouw, maar ook de stad 's-Hertogenbosch en haar Meierij geen eer schenken, wanneer dat pure Brabantse volkseigene dat er altijd al is geweest, geen aandacht zou krijgen.....

 

Brabanders die decennia lang "lôpes te voet" vanuit de Meierij van 's-Hertogenbosch en daarbuiten op voettocht gingen èn gaan naar de Sint Jan er ere van de Zoete Lieve Vrouw op hun mooie onbevangen eigen wijze. Door het Bossche Broek, langs de Graafsebaan, vanuit de Langstraat en de Moerputten/Campina. In stille verwondering voor de natuurlijke meipracht, biddend of zingend naar de Zoete Lieve Vrouw.

Brabanders die daartoe muzikaal de stad kwamen binnenmarcheren en dat nog doen, traditioneel op de eerste zondag van mei. Zoals de  harmonie "Kunst Adelt  uit Helvoirt" dat doet. Zie ook de foto's hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brabanders die in hun Brabantse klederdracht getooid met de folkloregroep "Brabants Bont uit Den Dungen" kwamen en Den Bosch een prachtig Brabants gevoel geven op een van de zondagen in mei.. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Of Brabanders die vanuit hun manege "te pèrd uit Crommert (Cromvoirt) " of uit die omgeving kwamen.. Of die bijvoorbeeld wielrennend kwamen uit "Vallekeswerd" (Valkenswaard) of "Gimmert" (Gemert), de fietsen op de Parade stallen, naar de mis in de St. Jan gingen en dan aan "'n bèkske koffie mee 'nne sjeklaoden bol.....op diezelfde Parade.. bij 't Hart, 't Pumpke of een van die andere cafeekes...."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Zô eiges, zo skon, zo puur.... gewôn op z'n Braobants! As de gruun' blaoikes en de bluumkes van mei rondum Maria d'r wir zèn....en dan underweges gon, nor Maria in de Bossche St. Janskathedraal

veur 'n ... "Wees gegroet.......ieders eiges zelluvers op z'n eigen aord"

 

 

Brabants Bont uit Den Dungen 27 mei 2018 vlakbij de Sint Jan. Rechts "Kunst Adelt"

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl