Dauwtrappen met Kunst Adelt uit Helvoirt en Sint Barbara uit Vught:

een voorzichtige ontmoeting van clubs met traditie

Auteur: Christ Pijnenburg

Bron: Brabants Dagblad, 8 mei 2019

HELVOIRT - Op de eerst zondag van de meimaand ontmoeten dit jaar het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan uit Vught en harmonie Kunst Adelt uit Helvoirt elkaar aan de voet van de Sint Jan. Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught en tevens beschermheer van het gilde, begroette voorzitter Theo van Hattum van Kunst Adelt met een stevige handdruk. Over een aantal jaren horen beide organisaties onder dezelfde vlag van de gemeente Vught. Noem het maar een voorzichtige ontmoeting van clubs met traditie.

Kunst Adelt is begonnen met dauwtrappen in 1933 richting Biezenmortel. In 1971 gaan de muzikanten uit Helvoirt pas op herhaling. En de kalender geeft 1977 aan wanneer er een serieus begin komt aan een reeks tochten naar de omliggende plaatsen van Helvoirt. Het jaartal 1993 is hierbij historisch. Het begin van een pelgrimstocht naar de zoete moeder in Den Bosch met in korte tijd een peloton volgers van bijna honderd pelgrims. Het dauwtrappen is een gezellige serieuze bidtocht voor de één en een ontmoeting van bekenden voor de ander. Een traditie van al 26 jaar. 

Opvallende deelnemer is Jan Schoenmakers, geboren in Helvoirt, woonachtig in Veghel. Marian van den Acker uit Zijtaart stond om half vier in de ochtend naast haar bed om Jan als vrijwilliger te helpen bij het aankleden en in zijn elektrische rolstoel te zetten. Rien Moonen uit Biezenmortel haalt hem om half vijf op in Veghel en brengt de pechvogel, getroffen door een spierziekte, naar Helvoirt. Jan Schoenmakers sluit om 05.15 aan: ,,Voor mij zijn het heel veel bekenden die meelopen. Het is gezellig, de mensen kennen mij en ik ken die mensen. Ik ga al 10 jaar graag naar de mis en moeder Maria in de Sint-Jan.”

Het is genieten van de muziek terwijl de vogels en natuur ontwaken.

Jos Waaijer uit Helvoirt, Pelgrim

Jos Waaijer uit Helvoirt geniet tijdens het wandelen van de muziek van Kunst Adelt. Zij vertelt: ,,Het is genieten van de muziek terwijl de vogels en natuur ontwaken. Eerst bezocht ik ook de viering in de kerk maar nadat twee mannen naast mij zaten te slapen stopte ik daarmee. Ik breng wel een bezoek aan Maria.”

Maria krijgt veel ‘stille’ verzoeken bij de kaarsen. Al een paar jaar loopt Corry van Roessel uit Helvoirt met haar zus , haar dochter en haar gezin mee. Allemaal personen die dierbaren missen. Corry van Roessel: ,,Dan is het fijn een kaarsje op te steken met de hoop de familie te behoeden tegen ernstige ziektes of een te vroeg afscheid.”

Haar zus Fien Reijrink uit Diessen beaamt dit. ,,Voorheen fietste ik jaren met mijn man naar Maria in Den Bosch. Nu hij er niet meer is ‘loopt hij met me mee’.”

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl