Eerst de bedevaartkilometers naar Maria, daarna de Bossche Bol

Auteur: Mari van Rossem, 4 mei 2019

Bron: Brabants Dagblad

MARIAMAAND OSS/ UDEN/ DEN BOSCH - Meimaand, Mariamaand. Vanuit de regio trekken gildes en koren naar de Bossche Sint-Janskathedraal om er de Zoete Moeder te vereren en te bezingen. Het animo blijft, al lijkt het aantal pelgrims te voet af te nemen.

Eén ding is duidelijk: ze neemt haar Jac mee in d'r hart als ze op de laatste mei-zondag de ruim twintig bedevaartkilometers van Veghel naar de Zoete Moeder in de Bossche Sint-Janskathedraal gaat wandelen. Een pelgrimage met een rouwrandje, vertelt de 74-jarige Netty van Lieshout, omdat ze haar man ('gildebroeder in hart en nieren') sinds maart dit jaar zo vreselijk mist. 

,,Mijn Jac stierf op 77-jarige leeftijd, was 35 jaar tamboer bij het Veghelse gilde Sint-Barbara en ik loop ik dus voor hem, zoals ik ook nog van plan ben om nog richting Santiago de Compostella te pelgrimeren. Nu wandel ik met name óók omdat mijn man een enorme Maria-aanbidder was, met een grote verzameling Mariabeeldjes. We lopen in deze meimaand trouwens zeker al vijftien jaar, meestal met een groepje dames van het gilde.”

,,Nee, de heren gaan niet te voet, maar da's meer een praktisch dingetje: die moeten in vol tenue de kerk in met daarbij het grote vaandel, hun trommels en bazuinen. Om daarmee ruim drie-en-een-half uur zo'n bedevaartstocht te lopen, is niet te doen. Oh zeker, we eindigen ergens in de stad voor koffie met een Bossche Bol. Dat hoort er gewoon bij."


Veghelse Netty is een van veel bedevaartgangers die deze maand te voet, per fiets, met de auto of de trein naar Brabants' hoofdstad trekken. Die soms nog vóór dag en dauw in uitgestrekte polders horen hoe ontwakende vogels scheuren in de stilte kwetteren. Die kort halt houden voor een snelle boterham en een slok vocht. En die in enkele gevallen onhoorbaar hun gebedjes prevelen of luid en uitbundig een 'Wij groeten U, o Koningin, o Maria: U moeder vol van teed're min, o Maria' inzetten. 

 

 

Willebrordus

Ik vind het nóg mooier om zo'n mis van zeven uur bij te wonen; dan moet je veel vroeger van huis en is de natuur op haar mooist

,,Afhankelijk van het weer op Hemelvaartsdag wandelen of fietsen wij met zo'n vijftien leden van ons gilde Sint-Willebrordus vanuit Heeswijk voor de mis van tien uur", stelt Dré van de Wijgert, 57-jarige hoofdtamboer. ,,Persoonlijk vind ik het nóg mooier om zo'n mis van zeven uur bij te wonen; dan moet je veel vroeger van huis en is de natuur op haar mooist.”

,, Nee, ik kan niet zeggen dat het animo de laatste jaren minder geworden is. Het is wel mooi om te zien dat ook onze jongste gildeleden, die onder zestien dus, de twaalf kilometer mee afleggen. En onze spullen? Die gaan in de gildekar, de kleding apart."

Vaandels

De aankomst van het Barbaragilde uit Veghel bij de Sint Jan in 2018, in vol ornaat. © Jan van den Oord/BD

Namens Sint-Joris meldt Huub Lamers (72) dat het Geffense gilde de wandelschoenen dit jaar niet uit de kast haalt. En Sint-Sebastiaan laat bij monde van Hans Pennings weten dat ook Oss niet 'op afspraak' te voet naar Moeder Maria zal gaan. Beide gildes trokken de voorbije jaren meestal samen op naar de Sint-Jan; in sportieve wandelkleding. Bij de voormalige Bossche Watertoren stond menig gildebroeder dan even in zijn ondergoed om ter plekke snel het plechtig ogende gildekostuum uit de volgwagen te pakken en aan te trekken. 

,,Sinds we een paar jaar geleden met onze vaandels geweerd werden in een café aan de Parade, is het met het wandelen een stuk minder geworden", bekent Huub Lamers. ,,En we zijn natuurlijk niet de jongsten meer. Desondanks is het elk jaar weer een hoogtepunt om Maria vendelend te groeten. En die Bossche Bollen? Die nemen we mee naar Oss: daar zijn we op de koffie uitgenodigd en zijn we te gast als de nieuwe Osse koning wordt geïnstalleerd. Dat wordt zondag hoe dan ook een mooie dag.”

Vanuit het Osse gaat er woensdag 8 mei wel een andere groep wandelaars te voet naar de Moeder Gods. ,,In het kader van de Bedevaartstocht die ik voor de wandelafdeling van Fifty Fit organiseer", licht initiator Jan Janssen (68) toe en hij vertelt erbij dat niet elke deelnemer een rechtgeaarde pelgrim is. ,,Iedereen is vrij om een kaarsje bij Maria aan te steken."
Ook enkele regionale kerkkoren zijn in de Bossche kathedraal genood. ,,Maar wij gaan niet te voet", laat Rein Boeijen (57), dirigent én organist van Les Chanteurs De Saint Gerard uit Oss, weten. ,,Of ik op dat grote Floris Hocque-orgel mag spelen? Da's voor mij in deze dubbelrol onmogelijk te doen. Nee, ik begeleid mijn mensen op het koororgel. Klinkt ook geweldig.”

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl