Plebaan Vincent Blom: ‘Den Bosch is hele jaar stad van Maria’

©Bron: Brabants Dagblad 27-5-2019, tekst/foto’s: Peter De Bruijn

DEN BOSCH- ,,Er is de laatste decennia veel veranderd in de stad, maar de Mariabeelden zijn gebleven," zegt plebaan Vincent Blom direct na de zondagse eucharistieviering. "Moeder Maria spreekt veel mensen nog altijd tot de verbeelding. Ze halen er hoop, troost en kracht uit.

De Mariamaand is zowat voorbij. De 'Zoete Moeder' staat nu nog links van het altaar in de Sint-Jan. Aan het einde van deze week verhuist ze weer naar haar eigen kapel. "Den Bosch is eigenlijk 365 dagen een stad van Maria", aldus Blom.

Mariale vlag

Wie vooral op de zogenaamde Beeweg (de Bidweg red.), maar ook elders goed omhoog of om zich heen kijkt, ontdekt in Den Bosch tientallen beelden en afbeeldingen van Maria.
"Hoeveel weet ik niet precies", aldus bestuurslid William Bekker van de 'Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw'. "Bij enkele traditionele Mariabeelden langs de Beeweg hebben we deze maand witgele boeketten en een blauwwitte Mariale vlag geplaatst."

 

Modern beeld van Maria

Een bijzonder verhaal vertelt dat het houten beeld van Maria uit de Sint-Jan in de 14e eeuw 's nachts een route door het centrum van de stad heeft gelopen. Iedereen op haar pad werd genezen van de pest. De volgende ochtend zagen de mensen modder en straatvuil aan de voeten van het Mariabeeld. Op Moederdag wordt er elk jaar een bidtocht met 'De Zoete Moeder' uit de Sint-Jan via de Beeweg gelopen. 

Vijfhonderd wonderen

"Niet het enige wonder", aldus Bekker terwijl hij het blauwe 'Mirakelboek van Onze Lieve Vrouw' toont. "Hier staan er bijna vijfhonderd in die tussen 1381 en 1603 gebeurd zouden zijn. Heb me laten vertellen dat er in onze Mariakapel rond de elfhonderd geschenken hangen. Vaak zilveren hartjes of andere lichaamsbedeltjes van mensen die onze 'Zoete Moeder' ergens dankbaar om zijn." 

Veel beeldjes

Op de website van De Broederschap staat onder meer een fotocompilatie met 36 foto's van Mariabeelden en -afbeeldingen in Den Bosch. "Veel beeldjes van huiseigenaren", zegt Bekker. Hij wijst op twee beelden van terracotta. "Deze beelden; één met een dakje, zijn in de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Moesten het huis beschermen tegen bommen. Enkele regels van een gedicht: 'Ach lief vrouwke, gift 'm nog een douwke, gift 'm nog een zucht, zodat die valt in Vught.” Bekker vervolgt: "Maria is in veel dromen verschenen. Mensen komen uit binnen- en buitenland naar Den Bosch om haar iets te vragen of haar te danken. Ook veel Bosschenaren. Veel meer dan je denkt."

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl