Tijdens 9-daagse bidtocht in Den Bosch mag je dicht bij Maria komen

 

Auteur: Peter de Bruijn 19-03-2020 

Bron: Brabants Dagblad

 

DEN BOSCH - Plebaan Vincent Blom wijst naar een stapeltje papier met routebeschrijving, een plattegrondje en gebeden voor de speciale bidtocht in Den Bosch van negen dagen tegen corona. ,,Op de eerste dag waren er al zo’n honderd briefjes weg voor de tocht door de stad. Aan de ene kant zie je dat mensen de Sint-Jan minder betreden vanwege het virus. Anderzijds branden de noveenkaarsen in de Mariakapel volop. Meer dan anders, ja.”

 

De Marianoveen is een oproep vanuit Lourdes aan alle Maria-bedevaartplaatsen om van 17 tot en met 25 maart  negen opeenvolgende dagen te bidden vanwege de coronacrisis. 

,,We kunnen niet goed peilen hoe het met de belangstelling voor de bidtocht staat”, zegt proost Ruud Dirriwachter van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw dat de tocht organiseert. ,,De mensen lopen de bidtocht namelijk individueel. Je gaat onderweg toch niet vragen of je met een bidtocht bezig bent? We zien aan het aantal Facebook -bezoeken  dat  mensen in deze tijd meer lijken terug te pakken op hun geloof.” 

‘Bidden voor kracht en steun’ 

,Dirriwachter heeft de noveentocht van drie kilometer; de bekende ‘Beeweg’ langs allerlei Mariabeelden,  deze week al enkele keren gelopen. ,,Ik  bid er vooral voor dat mensen kracht en steun krijgen om deze moeilijke tijd door te komen. Wat me onderweg opvalt? Het wordt stiller in de Bossche straten. Cafés en restaurants zijn al gesloten. Steeds meer winkels gaan  dicht.”

Ik bid dat Maria ons weer helpt zoals ze al vaker heeft gedaan

Erna van Poppel , Broederschap van Onze Lieve Vrouw

,,Ik bid voor mensen die last hebben en slachtoffer worden van het virus”, zegt griffier Bob Saarloos van de broederschap. ,,En om de verspreiding van corona tegen te gaan.” Erna van Poppel is lid van de broederschap: ,,Ik bid ervoor dat Maria ons helpt zoals ze al zo vaak heeft gedaan. Vooral ook dat we met z’n allen zo goed mogelijk door deze crisis komen.” 

 

 

 

,,Maria geeft een laagdrempelige entree in de kerk voor een breed publiek”, vervolgt Van Poppel. Saarloos: ,,Maria is de moeder; de vrouw. Zo van kom maar bij me. Bij haar mag je wel dichterbij komen. Vrouwen zijn vaak toegankelijker dan mannen zoals Jezus of God.” 

De route tijdens de 9-daagse periode is dezelfde als de gezamenlijke bidtocht met het beeld van de Zoete Lieve Vrouw uit de Sint-Jan die tijdens de Mariamaand door de straten van Den Bosch gaat. Het is nog niet duidelijk of die bidtocht op de tweede zondag in mei en de meimaand-vieringen door zullen gaan. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw beslist dat volgende week.

 Mariabeeld, kapel Lepelstraat/Vismarkt

Binnenstad 's-Hertogenbosch 

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl