Bosch Bevert met Brabants Bont

do 17 mei 2018 

Bron: de Meijerij (weekblad streek rondom 's-Hertogenbosch)

Wie eens iets anders dan doorsnee wil meemaken en een beetje sportief is aangelegd, is van harte welkom om op zondag 27 mei vanuit Den Dungen met Volksdans- en Zanggroep Brabants Bont onder de noemer Bosch Bevert op bedevaart te gaan naar de Sint Jan in Den Bosch.

DEN DUNGEN – Een wandeling van circa 6 kilometer die afgesloten wordt met het bijwonen van de hoogmis in genoemde kathedraal. Het vertrekpunt is om 08.00 uur bij het oude raadhuis tegenover de Dungense kerk. De hele maand mei zijn er in de Sint Jan in Den Bosch speciale kerkdiensten ter ere van Maria. Vanuit allerlei kernen zijn er bedevaarttochten die besloten worden met een dienst in genoemde kerk. Zo ook in Den Dungen. Daar organiseert Volksdans- en Zanggroep Brabants Bont al weer voor de 42e keer deze wandeling die door de groep in authentieke Brabantse klederdracht wordt volbracht met ook een huifkar voortgetrokken door een opgetuigde boerenknol.

 

"Brabants Bont maakt deze tocht al vanaf 1977. Dat doen we overigens op schoenen. De klompen doen we pas aan net voor Den Bosch", bekend Toine van Vught die al jaren lid is van genoemde groep. Hij vervolgt. "De eerste jaren deden we slechts met de groep mee, maar omdat er onderweg spontaan mensen aansloten, is uiteindelijk besloten om vooraf iedereen uit te nodigen mee te gaan." Hij haalt zijn schouders op. "Dat is wel zo gezellig." Ook dit jaar is iedereen weer van harte welkom mee te lopen. De wandeling zit zo in elkaar dat het voor iedereen te doen is omdat er een paar bijzondere tussenstops gemaakt worden.

 

"We hebben een kort moment van bezinning bij het Kapelleke op de Keer Daar bidden we een 'wees gegroet' en zingen we het liedje Lieve Vrouwke van Den Dungen. Daarna vervolgen we onze weg. Bij de Verzorgingsgroep Antoniegaarde is de laatste pauze voor we de stad intrekken", aldus van Vught. Hij verheugt zich want: "Het is best een speciaal gevoel om als onderdeel van een groep zo gekostumeerd door de stad te lopen. We trekken altijd veel bekijks." Uiteindelijk wordt de hoogmis van 10.00 uur bijgewoond.

Na de mis wordt er bij het Mariabeeld het Onze Lieve Vrouwe Marieke gezongen door de groep. Wederom een moment waar velen deelgenoot van zijn. Aansluitend wordt de terugtocht aanvaard. 'Thuis' staat er voor iedereen een gratis broodmaaltijd met koffie en thee klaar, aangeboden door bakkerij de Molen. Van Vught: "Bosch Bevert is altijd een bijzondere happening." Deelname is kosteloos en aanmelden is niet nodig. Op tijd aanwezig zijn wel.

.

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl