Bron: Brabants Dagblad

Door: Robèrt van Lith

15 mei 2018

Mariamaand in Den Bosch, piek in devotie én in uren

Rien van der Zanden uit Schijndel is sinds september 2016 koster in de Sint-Jan in Den Bosch.

De Mariamaand is voor hem extra druk.

 

DEN BOSCH - Dagen van twaalf werkuren zijn voor Rien van der Zanden uit Schijndel deze maand geen uitzondering als koster in de Sint-Jan in Den Bosch. ,,In mei bereikt de devotie voor Maria een hoogtepunt." 

Ruim vijftig gelovigen zitten deze dinsdagmiddag klaar voor de eucharistieviering in de Bossche Sint-Jan. Koster Rien van der Zanden uit Schijndel zet vijf minuten voor aanvang het water en de wijn klaar. Ook legt hij de missaal met gebeden klaar op het altaar. ,,Precies op de goede pagina's, namelijk de zevende week van Pasen." Exact om half een luidt Van der Zanden de bel, de viering begint. De Heilige maagd Maria heeft een centrale rol in de viering, voorgegaan door plebaan Geertjan van Rossem. Dat kan ook niet anders, het is mei en dus Mariamaand. De meimaand is extra feestelijk.

En dat is zeker ook voor de koster een bijzondere maand. ,,De meimaand is extra feestelijk. Met veel meer koren, gildes en bedevaarten naar Den Bosch. Devotie voor Maria is er altijd in de Sint-Jan, maar in mei bereikt de devotie een hoogtepunt." Rien van der Zanden (57) is de liefde voor Maria met de paplepel ingegoten. ,,Mijn moeder was een echte Mariadevoot. Als kleine jongen liep ik al mee vanuit Schijndel naar Den Bosch tijdens de Mariamaand. Mijn moeder liep ook altijd mee in de Omgang met het Mariabeeld door de stad." Ook voor Van der Zanden heeft Maria veel betekenis. ,,Maria is er altijd, ook als het even tegen zit." 

Inzingen 

Niet alleen de devotie voor Maria bereikt in mei een piek, dat geldt ook voor de uren die de Schijndelse koster maakt. ,,Normaal werk ik 38 uur per week, vorige week zat ik aan 56 uur." Vooral op zondag maakt hij veel uren. ,,Dan begin ik al om zes uur 's ochtends, want om zeven uur is al de eerste mis. Ik moet zorgen dat alles klaar staat. En vaak willen koren al inzingen in de kerk." Bijna twaalf uur later sluit hij dan de deuren van de kathedraal. Van der Zanden is sinds september 2016 de enige koster in de Sint-Jan. Hij krijgt hulp van vijf vrijwillige hulpkosters. ,,Zonder hen zou ik het echt niet redden, want de Sint-Jan is zeven dagen per week open. Ik moet de olie in de machine zijn." 

Van der Zanden heeft altijd al iets met godsdienst gehad. Op zijn twaalfde was hij al misdienaar in de toenmalige Sint-Pauluskerk in Schijndel, daarna werd hij acoliet en hulpkoster. Nee, priester wilde hij niet worden (,,Ik hield te veel van de vrouwen"). Drie jaar terug werd de Schijndelaar wel tot diaken gewijd. ,,Ik ben getrouwd en heb een dochter van 25. Priester zal ik dus niet zo gauw worden."  

Diaken in Veghel 

Van der Zanden is diaken bij de parochie Heilige Franciscus in Veghel, waar hij  voorgaat bij onder meer bruiloften en doopsels. ,,Koster in de Sint-Jan en diaken in Veghel is beide te leuk om op te geven." Het wekt geen verbazing dat Van der Zanden theologie studeerde, maar helaas voor hem lagen de banen in het onderwijs niet voor het oprapen toen hij afstudeerde. ,,Ik gaf godsdienst en maatschappijleer, maar die vakken werden steeds minder gegeven." De Schijndelaar maakte een bijzondere wending in zijn loopbaan: ,,Ik werd rayonmanager bij een schoonmaakbedrijf." 

Toen dit werk eindigde, kwam de vacature in de Sint-Jan op zijn pad. ,,Een prachtbaan in een van de mooiste kerken van het land. Het bezoek aan de kerk mag dan zijn afgenomen, de liefde voor Maria blijft altijd bestaan."  

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl