Bron: Brabants Dagblad

Door: Jos van de Ven

13-05-2018

 

Bidtocht afgelast: ‘Hemelwater is niet goed voor het Mariabeeld’                       

 

DEN BOSCH – Het is druilerig als een volle Sint-Jan de eucharistieviering deze zondagmorgen in de Maria Meimaand bijwoont. Rond de klok van enen moet proost Monique van Dongen van De Broederschap van onze Lieve Vrouw mededelen dat de Maria-bidtocht door de binnenstad van Den Bosch ‘helaas niet doorgaat’. Buiten regent het inmiddels pijpestelen. Voor de derde keer in ruim dertig jaar blijft het Mariabeeld binnen, de laatste keer was in 2012.

Uitgerekend op Moederdag blijft de moeder aller moeders binnen. Zaterdagavond al waren er al bedenkingen. Bij de proost, de broederschap en de bidtochtcommissie. ,,We zagen het al wel aankomen’’, zegt Van Dongen. ,,Laat op de zaterdagavond gingen we al ernstig rekening houden met afgelasting. Zondagochtend was er nog een klein sprankje hoop: het zou misschien een uurtje droog blijven, net voldoende om Maria door de straten te dragen. Nog tijdens de viering valt het definitieve besluit. Na de communie, na kort overleg tussen proost Van Dongen en de commissie. Het Mariabeeld krijgt haar rondgang door de kerk. ,,We hebben wel eens aan baldakijnen (een dakje van kostbare stof, red.) gedacht, maar de mensen langs de route staan ook in de regen.’’ Laat op de zaterdag­avond gingen we al ernstig rekening houden met afgelas­ting.

Vanwege de uitzonderlijke situatie is er aan twee noodscenario’s gedacht. Van Dongen: ,,Toch de bidtocht houden en als het zou gaan regenen er voor zorgen dat Maria snel weer in de Sint-Jan zou zijn. Of een rondje met het beeld, rond de Sint-Jan.’’ Maria bleef uiteindelijk dus binnen. Met het vlak voor de meimaand in Maastricht geconserveerde beeld wordt omzichtig omgegaan. ,,Het beeld is weliswaar niet museaal, maar het is een devotiebeeld. Daar moeten we voorzichtig mee zijn.’’

Na het binnenrondje Sint-Jan volgt de Maria-viering met bisschop Gerard de Korte. De bisschop had graag met Maria willen lopen, ,,Maar het hemelwater is niet goed voor het Mariabeeld.’’ De Korte spreekt intenties uit voor kinderen, ook die uit gebroken gezinnen,  en wezen. Het is tenslotte ook Moederdag. Maar ook over Syrië heeft de bisschop een intentie. ,,De vreselijke gebeurtenissen daar, waar een dictator zijn eigen mensen bombardeert.’’

Een aantal mensen heeft de Sint-Jan dan al verlaten, na een eucharistieviering van meer dan een uur, is de direct aansluitende Maria-viering een lange zit. De Stadspijpers komen binnen, leden van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel voegen zich in de kathedraal. En de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch verzamelt op de Parade, stelt zich uiteindelijk achter in de basisliek op en speelt het Avé Maria als het beeld door de leden van de broederschap door de kerk gedragen wordt.

Laatste jaar

In haar laatste jaar als proost komt het dus voor Van Dongen niet tot een bidtocht. Zij wordt na vijf jaar opgevolgd door Ruud Dirriwachter, nu nog griffier van de broederschap. Ook hij heeft de afgelopen dagen kunnen zien dat op de route steeds meer blauw-witte Mariavlaggen hangen. In de rooms-katholieke traditie staat lichtblauw als kleur voor de onschuld. En gaat op iconen uit de Oosters-Orthodoxe kerk de maagd Maria gekleed in het goddelijke blauw. ,,Jammer’’, reageert Robert van Straaten die er voor gezorgd heeft dat er steeds meer vlaggen wapperen. Volgend jaar dan maar weer.

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

   De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

  • Facebook Social Icon

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl