Duizenden mensen steken kaarsje aan in Sint-Jan voor begin Mariamaand

 

Auteur:Paul Driessen 01-05-19

Bron: Brabants Dagblad

DEN BOSCH - Riet van der Veer bidt voor haar doodzieke dochter, Piet Viguurs voor zijn dementerende vrouw en Maria Straatman voor haar geblesseerde zus. Zo heeft iedereen wel iemand om een kaarsje voor op te steken tijdens de Mariamaand in de Sint Jan. ,,Maria is mijn moederke.” 

Zonder omhaal steekt Riet van der Veer twee kaarsjes aan die ze neerzet voor het wonderschone Mariabeeld in de Sint Jan. Ze zwijgt, ze bidt en loopt dan achter haar rollator de kathedraal uit. Buiten doet de Bossche van 85 haar verhaal. ,,Het is vandaag 1 mei, de eerste dag van de Mariamaand ja, maar ook de dag dat mijn dochter weer aan de chemo ligt in het ziekenhuis. Ik bid voor haar, vraag ons lieve vrouwke of dat zij mijn dochter wil helpen. Ik hoop dat mijn gebed wordt verhoord. Want als je een ernstig zieke dochter hebt...” 

Haar stemt stokt. Ze haalt een zakdoek langs haar ogen. Even rustig ademhalen. ,,Beter zal ze niet meer worden. Het is rekken. Ik vertrouw op ons lieve vrouwke en hoop dat ik nog lang bij haar mag blijven. Misschien is het wat ouderwets, kaarsjes opsteken en bidden, maar ik ben ouderwets opgevoed.”

Familietraditie

Ouderwets of niet, Riet van der Veer is lang niet de enige die in de Mariamaand een extra kaarsje opsteekt voor het vorig jaar gerestaureerde beeld van de Zoete Moeder in de Sint Jan. Duizenden doen het. Soms omdat het familietraditie is, zoals bij Anke van Extel-Van Katwijk en haar dochter Anna. ,,We beginnen een dagje winkelen in Den Bosch altijd met het opsteken van een kaarsje. We hebben oma al laten weten dat we de dag weer goed zijn gestart.” 

Maria is mijn moeder, mijn moederke. Daar vraag ik alles aan.

Maria Straatman

Soms zit het gevoel dieper, zoals bij de 86-jarige Maria Straatman uit Vught. ,,Maria is mijn moeder, mijn moederke. Daar vraag ik alles aan. Ze helpt me. Ze stuurt me. Dat geloof krijg je van huis uit mee. Vooral als er iets is in de familie, ziekte of iets dergelijks, dan wordt Maria veel genoemd. Ik heb net een rozenhoedje gebeden voor ware wereldvrede en voor mijn zus. Dat die maar mag genezen. Ze is laatst gevallen. Schouder gebroken.”

De Mariamaand is dinsdagavond afgetrapt met een viering in de Sint Jan. Het beeld van de Zoete Moeder heeft heel mei een andere plek in de kathedraal en valt daar nog meer op. Aan haar voeten staan tientallen bossen bloemen. Rozen, chrysanten, gerbera's. Voor haar neus branden steeds meer kaarsjes en zijn continu wel één of twee stoelen bezet waarop mensen bidden, in stilte of al prevelend. Elders in de kathedraal hangen blauw-witte banieren. Die kleuren komen terug in vlaggen op gevels in de binnenstad. Op Moederdag trekt de Mariaomgang, een eeuwenoude bidtocht, door de Bossche straten. 

 Wonderen

Piet Viguurs (89) verwacht geen wonderen van de Zoete Lieve Moeder in Den Bosch. Toch zoekt hij háár altijd op als hij voor een paar weesgegroetjes de Sint Jan in loopt. ,,Waarom? Dat is gewoon een ingeving. Van vroeger uit. Ik vraag haar dat alle mensen in mijn familie het goed maken. Ik denk niet dat mijn gebeden worden verhoord. Mijn vrouw zit in een gesloten opvang, is zwaar aan het dementeren. Gelukkig kan ik er dag en nacht naartoe, anders had ze ook niet weg gemogen. We zijn al 66 jaar samen. Voor haar bid ik. Allicht steek ik dan een kaarsje aan. En ik betaal het ook nog.”

  • Facebook Social Icon

Over ons

De Broederschap 

*    richt zich op het onderhoud van de Mariakapel en de zorg voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.

*    is betrokken bij de katholieke mariale feestdagen door het jaar heen, zoals:  

         Maria, Moeder Gods (1 januari), Maria Lichtmis (2 februari), Maria Boodschap (25 maart), Maria,

         Moeder van de Kerk  Tweede Pinksterdag), de Feestdag van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch

         jaarlijks op 7 juli, de Bossche Marianoveen tussen 7 en 15 juli van elk jaar, Maria Tenhemelopneming

         (15 augustus ), Maria Koningin (22 augustus), Maria Geboorte (8 september) en Maria Onbevlekt

         Ontvangen (8 december). 

*     organiseert de vieringen in de meimaand waaronder Maria Visitatie op 31 mei en de bidtocht op Moederdag.

De broederschap wordt ondersteund door leden/begunstigers. Het privacybeleid vindt u onder "contact/lidmaatschap'.

 

Contact

T: 06-13293752

E: info@zoetelievevrouw.nl